autocar

TÉLI VEZETÉSI TIPPEK A BIZTONSÁGOD ÉRDEKÉBEN

A hatalmas pelyhekben hulló hó festői látvány, de ez ne tévesszen meg: veszélyeket is rejt a fagyos időjárás. A csúszós útviszonyokkal járó kockázatot azonban csökkentheted, ha mindig észben tartasz egy pár tanácsot.

1. Ellenőrizd, hogy az autó fel van-e készítve a súlyos mínuszokra, és mindig legyen a csomagtartóban a téli túlélőkészlet, vagyis a jégkaparó, a hólapát és a homok vagy a só.

cikk_5_5

2. Indulás előtt szánj rá időt, hogy letakarítsd a járgányt borító havat. Ne csak a szélvédőre koncentrálj, hanem az összes oldalsó és hátsó ablakot, a tükröket, a lámpákat és a lökhárítókat is meg kell szabadítani a romantikus hótakarótól.

A vehicle, with a large chunk of snow on its top, drives along Route 20 after digging out after a massive snow fall in Lancaster, N.Y. Wednesday, Nov. 19, 2014. Another two to three feet of snow is expected in the area. (AP Photo/Gary Wiepert)

3. Különösen figyelj arra, hogy mindig megfelelő világítással autózz! Korai szürkület, az időjárás miatti rossz látási viszonyok… egyik sem szolgálja a biztonságodat, de sokat tehetsz magadért és az utasaidért, ha megfelelően kivilágított járművel közlekedsz.

cikk_5_6

4. Havas, csúszós úton ne használd a robotpilótát! Minél több automata funkciót kapcsolsz be az autóban, annál jobban lankad a figyelmed. Tartsd kézben az irányítást (szó szerint is) és vezess óvatosan!

HARTHILL, UNITED KINGDOM - DECEMBER 07: Snow covers part of a road sign warning motorists of the risk of skidding on approach to Harthill service station M8 west bound on December 7, 2010 in Harthill, Scotland. Scotland's main motorway networks were struggling to open following a night of severe weather leaving people stranded in vehicles overnight. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

5. Tudd, hogyan fékezz jeges úton! Mindig légy tisztában azzal, hogy az általad vezetett jármű milyen fékrendszerrel és biztonsági funkciókkal rendelkezik, és ezeknek megfelelően taposs a fékre, ha szükséges.

cikk_5_7

6. Ha elakadsz a hóban az autóval rossz időjárási körülmények közt, maradj a járműben, amíg megérkezik a segítség (vagy szállj át egy másik kocsiba, de csak akkor, ha erre sms-ben felkérnek…). Óránként 10 percet járatva a motort biztosíthatod a megfelelő belső hőmérsékletet, de közben rendszeresen érdemes ellenőrizni, hogy a kipufogó előtt szabad-e a terep, ugyanis a hó eldugíthatja, ami a legrosszabb esetben szénmonoxid mérgezést okozhat. Arról is gondoskodj, hogy időről időre átszellőzted az autót az ablakok lehúzásával.

cikk_5_2

7. Felüljárókon és hidakon nagyon óvatosan! Ezek azok a területek, amelyek elsőként képesek lefagyni, akkor is, ha az út többi része még nem jeges.

cikk5_borito

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bereljautotcom/

Instagram: https://www.instagram.com/bereljautot/

Forrás: Fotó / Pinterest

logo_kek