autocar

ÁLLATI AUTÓZÁS? 10 TIPP, HOGYAN UTAZZ KEDVENCEDDEL

AUTÓZÁS HÁZIÁLLATTAL, OKOSAN, FELELŐSEN

Felelős állattartóként sokan vagyunk, akik utazásaink során sem szívesen válunk meg kedvencünktől. Szeretjük, ha a kis szőrös ott van velünk mindig, és együtt éljük át a közös kirándulásokat, a mozgás élményét, a nagy kajálásokat, a szórakozást és a pihenést. De ahhoz, hogy eljussunk A-ból B-be, nem elég magunkról gondoskodni és a fél házat az autóba, mikrobuszba gondosan bepakolni, de a kutya, macska, törpedisznó vagy nyulacska kényelmét is biztosítanunk kell. Az előkészület nem bonyolult, de mindenképpen hasznos, amiről összeállítottunk egy rövid „Tedd meg” listát, hogy a kis szőrik számára is kényelmes legyen az autózás.

1. VÁLASSZ KÉNYELMES SZÁLLÍTÓESZKÖZT

A megfelelő jármű kiválasztása alapvető az utazás során, ez nem is kérdés. Ha nem rizikóznál a saját járgányoddal, vagy csak kímélnéd a hosszú úttól, a kalandozás idejére bérelj autót. Így nemcsak a megtett kilométerektől óvod meg járgányodat, de igényednek – és kedvenced kényelmének – megfelelő autót is választhatsz. Miután a méret az utazás tekintetében is lényeg, ne feledkezz meg a speciális szállítódobozról, amiben a jószág is kényelmesen, biztonságban utazik. Kicsit olyan ez, mint a matrojska babák. Doboz a dobozban.

2. SZOKTASD HOZZÁ AZ AUTÓZÁSHOZ

Ha még nem vagytok gyakorlott utazók, az indulás előtti napokban szoktasd hozzá az állatot a procedúrához. Tegyetek rövidebb távokat, hogy megszokja a jármű mozgását, a pirosban ácsorgást és magát a közeget. Neked is hasznos lesz, hiszen látni fogod, melyek azok a helyzetek, ahol még javítani kell a meneten és meg kell nyugtatni, többször meg kell állni, vizet kell neki adni, vagy esetleg ki kell szállni sétálni.

3. ETESD OKOSAN

Kevés annál undorítóbb dolog van, mint amikor kedvencünk kitaccsol az autóban, vagy bármilyen egyéb, penetráns bűzzel járó bélmozgást produkál. Ha így van, akkor magunknak köszönhetjük a bajt, amit okos etetéssel-itatással egyébként könnyen meg tudunk előzni. Az állatot indulás előtt 3-4 órával érdemes megetetni, elkerülve a rosszullétet, és az ezzel járó kellemetlenségeket.

4. NE HAGYD A PARKOLÓ JÁRMŰBEN

Szinte a csapból is az folyik, hogy az állatot nem szabad a bezárt, álló járműben hagyni sem melegben, sem hidegben, semmikor, mégis muszáj felhívnunk rá a figyelmet újra és újra, hiszen nem telik el nyár vagy tél, hogy ne történne ilyen típusú baleset. Ha úgy döntöttünk, kedvencünkkel közlekedünk, vegyük számításba, hogy ahová mi megyünk, oda jön ő is. Hiába húzzuk le az ablakot, a kinti hőmérséklet odabent akár meg is duplázódhat, ami ahogy az embernek, úgy az állatnak is pár perc alatt problémát okozhat.

5. UTAZÓ-SZETT

Állítsd össze a legszükségesebbeket, amik az autóban és az utazás során kellenek. Pakold be a pórázt, nyakörvet, szájkosarat, oltási könyvet, útlevelet, ennivalót, etető-itató tálat, palackban vizet, zacskókat a sétához, gyógyszert, vitaminokat, elsősegély felszerelést és a kedvenc játékait, párnáját, hogy érezze az otthon illatát.

6. EGYEZTESS AZ ÁLLATORVOSSAL

Egy gyors vizsgálat sem árt utazás előtt, de az állatorvossal egyébként is érdemes egyeztetni, mert ismerve kedvencedet, jó ötleteket adhat. Ha nyugtalan az állat, vagy aggódsz, hogy félni fog, kérd ki a véleményét arról, hogy mi az, ami a kisállat számára az autóban a legmegnyugtatóbb.

7. IGAZOLD A KEDVENCED

Ne felejtsd el az oltási könyvet, a microchipet, a nyakörvön elhelyezett bilétát a címmel és telefonszámmal, valamint az úti okmányokat. Ha külföldre utaztok, ezeket a határon kérhetik, illetve nagy segítséget nyújt a megtalálónak, ha esetleg a kis kedvenc elveszik.

8. PALACKOZOTT VÍZ

Vannak országok és helyek, ahol a csapvíz nem iható. Ha mi nem vetjük alá magunkat a hasmars-tesztnek, ne kockáztassuk ezt az imádott jószág esetében sem. Gondoljunk rá is, amikor a palackozott vizet cígöljük az autó csomagtartójához, és ebből töltsünk át az itatójába, hogy a kis szőrös is folyamatosan legyen hidratálva.

9. ÁLLJ MEG, HA MENNI KELL

Tervezd meg az utat, és iktass be pihenőket. Próbálj olyan helyeket, megállókat, parkolóhelyeket keresni, ahol van annyi zöld terület, hogy tudjatok mozogni. Ha országokon átívelő, hosszú útra mentek, érdemes megszállni valahol, ahol lehetőség van egy kiadós sétára, és szívesen látják kedvencedet.

10. HÚZD FEL AZ ABLAKOT

Habár a fotókon baromi jól néz ki a cuki-kutya, ahogy a szeme-füle-szája lobog a szélben, ez a hadművelet az állatra nézve elég veszélyes. Az erős szél és a levegőben található por és pollenek megfázást és allergiás reakciókat is kiválthatnak, ezért érdemes mérlegre tenni, hogy az Insta-fotó, vagy kedvencünk egészsége a fontosabb.


FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bereljautotcom/

Instagram: https://www.instagram.com/bereljautot/

bereljautot

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Avi Richards on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!