autocar

TÁMAD A VIDÉK! A KALANDOS KANYAROK BUKTATÓI

VIDÉK, KÉSZ, RAJT!

Városi vagányként a vidék országútjait róva nem is gondoltuk, hogy a romantikusan sárgálló búzatábla és a génmanipulált, fejét már nem forgató napramorgó látványa két szép szemünket nem halmozhatja el, mert ahelyett, hogy szippantanánk magunkba a vidék adta vizuális élményt jobbról és balról, az útviszonyok miatt kizárólag csak előre bámulhatunk. Bár a kátyúkat Budapesten – ugyan megszokni nem lehet –, hellyel-közzel rutinosan kerülgetjük, kivetődve a nagyfaluból sem engedhetjük el a kutyákat, mert megannyi veszély leselkedik ránk az országúti málnásból.

1. LEGYÉL TISZTÁBAN A KÉPESSÉGEIDDEL

Kinek a város, kinek a vidék jelent vezetés szempontjából kihívást, attól függően, hol éli mindennapjait és mihez szokott az utakon. Ha városi sofőrként már sikerült beépülnünk és magunkévá tettük a dinamikus vezetés képességét, a vidék útjaira kanyarodva ezt át kell értékelnünk. Más a táj, más a közeg, az autóstársadalom viselkedése és az utak minősége, így akár a nappali, akár az éjszakai vezetést választjuk vagy futunk bele, fontos, hogy tisztában legyünk vezetési képességeinkkel, reakcióidőnkkel, megoldó képességünkkel, mert ami az országutakon megtörténhet, abban nyugodtak lehetünk, hogy meg is fog.

2. OFF-ROAD ÉLMÉNY NYOLCVANNAL

Bár bizonyos szakaszokon fordítanak figyelmet az útfelújításokra, a teherautók, építőgépek és mezőgazdasági járművek az évek alatt itt-ott olyan szépen felmarták, csipkézték és kilyukasztották az aszfaltot, hogy egyiken-másikon simán átlátni Kínába. Készüljünk fel mind futóművel, mind gumival és főleg idővel, hogy néhány útszakaszon az aszfalt mellett futó földút is biztonságosabb, mint a közlekedésre kijelölt terep. Ez persze a helyi fittipaldikat nem rémíti meg, és úgy állnak bele a tomporunkba, mintha mágnes lenne a hátsó lökhárítónkban.

3. VIDÉKI VADVILÁG

Ugró szarvasok, átvonuló vaddisznó család, sünök, rókák, békák és nyulak. Ha mázlink van, nem találkozunk a vidék útjain állatokkal, de évszaktól függetlenül megvan a veszélye, hogy az úton akár keresztben megállva bármikor szembe néznek velünk. Tavasszal és ősszel, amikor vonulás van, kiemelten veszélyes a helyzet, ezért érdemes figyelni a táblákat és visszavenni a sebességből még akkor is, ha senki nincs előttünk, és patika tisztának tűnik a terep. Az előzésnél is szerencsés a járművek és kátyúk mellett erre is figyelni, mert sosem tudhatjuk, hogy melyik málnásból fog egy mackó szarvas hirtelen meglepni.

4. A FÉNYEK RETINÁT ÉGETNEK

Látni és látszani! Ez alap. De hogy a járművek fényforrásai ma már olyan erősek, hogy lassan éjszaka is napszemüveget kell hordani, azért az durva. Ha tudjuk, hogy a gyártó nem fukarkodott a fényerővel, még utazás előtt érdemes tesztelni a szórást és a magasság beállítását, mert a szembejövő hiheti azt, hogy felkapcsolva hagytuk a reflektort, és tíz méteres távolságból ránk vágja a sajátját. Kamionok esetében ez hatványozottan izmos, és bár az így megtett távolságot nem mértük még eddig, de hogy néhány tíz métert vakon vezetünk, az tuti.

5. AUTÓS TÁRSASÁG

Azt sajnos nem válogathatjuk meg, hogy kik vegyenek körbe minket az utakon, viszont érdemes előre átgondolni az utazás időpontját, ha zavar bennünket a forgalom. Bár a statisztikák szerint éjszaka történik a legtöbb baleset, forgalom szempontjából biztos, hogy jóval kevesebben vannak, így az autózás sokkal kényelmesebb lehet. Persze ilyenkor az ellenőrzés is kevesebb, ezért fel kell rá készülni, hogy még a megcsappant autós társaságban is akadnak majd olyanok, akik bőven túllépik a megengedett sebességet.

6. BICIKLIS VESZEDELEM

Akik még az autóvezetőknél is veszélyesebbek, azok a mindenre elszánt biciklisek. Vidéken teljesen bevett tömegközlekedési eszköz a bringa, és gyakorlatilag tök mindegy, hogy van-e kijelölt kerékpárút vagy szabályrendszer, gondolnunk kell rá, hogy olyan kiszámíthatatlanul közlekednek, mint az ufók. Egyszer az úton haladnak, majd ráfordulnak a zebrára, vagy nyomnak előttünk egy satuféket, hogy megálljanak pár szót váltani a szomszéddal. A biciklis a vidéki túrák legveszélyesebb eleme, ezért érdemes fokozott távolságot tartani tőlük, még mielőtt cuki kosaras, rózsaszín bringa-matrica kerülne a bogártemetőre hajazó szélvédőnkre.


FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bereljautotcom/

bereljautot

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Ivana Cajina on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!