autocar

FELMEGY A PUMPA, HA BEÜLSZ AZ AUTÓBA?

IDEGCSILLAPÍTÓ ÚTI-TIPPEK, MIELŐTT AUTÓBA SZÁLLSZ

Sofőrként számtalanszor előfordul, hogy felfokozott idegállapotban ülünk a volán mögé. Hiába tudjuk jól, hogy a vezetés óriási felelősséget ró ránk, megannyi dühítő helyzet adódhat, amitől akár már vezetés előtt, akár a kormányt szorítva simán elgurul a gyógyszer. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy reggel elaludt, nem találta a kedvenc fehérneműjét, oldalbordája beláthatatlan időre uralma alá vette a fürdőszobát, vagy csak egy hajnali pőre vita miatt felpaprikázva vágódott a gépsárkányba. És mi történt ezután? Naná, hogy az utakon vezette le a felgyülemlett feszültséget. Pedig a nyugodt sofőr jó sofőr, nyilván ezt is mindenki pontosan tudja. De mit tegyünk, ha a reggeli dugóban felbosszantanak, ha az előttünk álló csak tötyörög, mikor mi sietnénk, vagy előzékenykedik a mi kárunkra? Nem, a megrendszabályozás itt nem játékos. Helyette viszont van néhány tippünk, hogyan kezeljük fékevesztett dühünket, ha autóba ülünk.

MIÉRT CSINÁLJUK?

Az agresszív vezetés meglehetősen széles körben elterjedt nemcsak Magyarországon, de szerte a világon. Talán túl sok kutatási eredményt sem kell vizsgálnunk ahhoz, hogy hétköznapi utazásaink során is lássuk, milyen méreteket ölt a kormány mögül kiáramló düh és harag levezetése. Nyomjuk a dudát, rázzuk az öklünket, szentségelünk, ami még talán a feszkó enyhébb fokú levezetése ahhoz képest, mint amikor kiszállva a járműből megosztjuk véleményünket a másik autóssal. Ez a fajta méreg valójában nem különbözik a többitől, annyiban talán mégis, hogy a volán mögötti, bizonyos fokú anonimitás megadja azt a löketet, hogy szabadon kiadjuk magunkból a felgyülemlett stresszt és frusztrációt. A jelenség egyre inkább elterjedt, és autóba ülve azoknál is gyakran előfordul, akik amúgy teljesen békés „állatkák”. Tiszta Dr. Jekyll és Mr. Hyde.

CSILLAPODJ ÉS FÓKUSZÁLJ AZ ÚTRA

Habár a magyar virtust nehéz leküzdenünk, főleg, amikor buzog bennünk a düh és a tettvágy, hogy a piros lámpánál végre rendre tanítsuk az autós társadalmat, ahelyett, hogy tovább stuffolnánk magunkat, vegyünk inkább egy jó mély levegőt. Vagy akár kettőt. A stressz és a feldúlt idegállapot ördögi cimborák útközben, és nemcsak negatív hatással vannak parádés vezetői képességünkre – mert nekünk ugye az van -, de teljes mértékben elvonják figyelmünket az útról és a körülményektől.

RENDEZD A BELSŐ KÖRÜLMÉNYEKET

Ha már eleve érezzük, hogy feszít a düh, túl azon, hogy tudatosan csillapítjuk magunkban, érdemes rendet rakni az autóban. Nem, nem a nagy tavaszi autótuningra gondolunk, amikor fél év után végre megtaláljuk a rég elveszettnek hitt, máig is harcoló német alakulatot és a headsetünket egy félzacskónyi pirított-pucolt napraforgómagban besózva az ülés és a középső konzol között, hanem az optimális vezetési körülmények beállítására, rendezésére. Indulás előtt ilyenkor érdemes elővadászni valami nyugtató zenét, a GPS-en bekeresni a célállomást, feltenni a napszemüveget, felkenni az ajakápolót, beállítani a fűtést vagy a hűtést, kilakkozni a körmünket, megválaszolni az üzeneteket és úgy útnak indulni, hogy semmi mással ne kelljen már foglalkozni, csak a nyugi labda szorongatásával és a kényelmes vezetéssel.

FELESLEGES ROHANNI

Számos tesztet végeztek már arra vonatkozóan, hogy mennyivel korábban érünk A-ból B-be, ha a megengedett sebességet túllépve közlekedünk. Az eredmény minden esetben azt mutatta, hogy nem sokkal, nagyjából néhány tíz percet nyerhetünk az ügyön. De vajon mennyit veszítünk? Ha a gázpedált emellett még dühből is nyomjuk, a várható bírságokon túl számolnunk kell azzal, hogy bár pár perccel korábban célba érünk, a Zen-állapotnak lőttek, helyette viszont kerülhetünk – és másokat is belekényszeríthetünk – olyan veszélyes helyzetekbe, ami akár a saját és mások életébe is kerülhet. Mondhatnánk, hogy a rohanás helyett inkább élvezzük az utat, figyeljünk egymásra, városban a biciklisekre, a járdáról lelépő gyalogosokra, országúton pedig a kiugró, úton átsétáló állatokra. Na meg a rejtőzködő traffipax-ra.

GONDOLD MAGAD A MÁSIK HELYZETÉBE

Attól, hogy valaki tötymörög az úton és nemhogy a megengedett sebességet nem éri el, de szinte már tolat, nem azt jelenti, hogy alkalmatlan a vezetésre és a mi feladatunk, hogy megneveljük, hiszen adódhatnak olyan körülmények, ami miatt az előttünk haladó autós lecsökkenti a sebességét. Ilyenkor ahelyett, hogy ráutaló magatartással fél centire haladunk mögötte, karunkat értetlenül két oldalra szélesen kitárva kérdezzük hangosan, hogy „DEMIÉRT???”, gondoljunk bele, hátha csak elmélázott, meghibásodott az autó, rossz hírt kapott, vagy éppen azt sem tudja szerencsétlen, hogy merre van. Nyilván klassz lenne, ha mindnyájan szerelhetnénk egy üzenő táblát a hátsó szélvédőnkre, és különböző gombok megnyomására felvillanna aktuális problémánk, tájékoztatva ezzel a mögöttünk haladót, de amíg ez nincs, marad az érzelmi intelligenciánk, amivel nemcsak agressziónkat tudjuk megfelelően kezelni, de autóstársaink felmenőit sem vesszük szánkra hiába.

HA TE VAGY AZ ÜLDÖZÖTT

Ha valamilyen oknál fogva mi kerülnénk feldühödött autóstársunk célkeresztjébe, a legjobb, amit tehetünk, ha szépen odébb csorgunk. Vannak helyzetek, amikor felesleges vitába szállnunk, hiszen mások felgyülemlett problémáját mi magunk megoldani nem tudjuk, így hagyva az egyezményes kézjeleket legyünk mi a megfontoltabbak, és félrehúzódva az útból hagyjuk, hogy a kaszniba zárt tornádó szépen tovább haladjon.

 

FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bereljautotcom/

Instagram: https://www.instagram.com/bereljautot/

bereljautot

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by @kinkate on Pexels