autocar

10 KÉRDÉS, AMIT SOSE KÉRDEZZ A RENDŐRTŐL!

Vannak köztünk bátrabbak és kevésbé oroszlánszívűek, de ha mélyen magunkba nézünk, valljuk be, olykor akaratunktól függetlenül képesek vagyunk idióta kérdéseket feltenni, vagy akár bicskanyitogató módon válaszolni a bennünket igazoltató rendőrnek. Vérmérséklettől függ, hogyan veszi a szerv az akadályt, bár azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évek alatt ők is kellően hozzánk edződtek már.

1. MAGA TÉNYLEG RENDŐR? MUTASSA AZ IGAZOLVÁNYÁT!

Otthoni viszonylatban, ha becsenget hozzánk az Vízművektől érkező kolléga az újonnan felszerelt vízóra plombálása kapcsán, természetesen jogosan tesszük fel a kérdést. Az esti hírek mind hasonló esetektől zengnek, amikor valaki másnak kiadva magát igyekszik javainkat eltulajdonítani. Közúti ellenőrzés során ezt a fajta aggodalmat kissé túlzásnak tartjuk; nyissunk az igazoltató rendőr felé bizalommal, és ne kérdőjelezzük meg személyét, és az eljárás jogosságát.

2. A BILINCSET MUNKA UTÁN HAZAVIHETI?

Amikor megállít a rendőr, sokszor érezzük úgy, mintha életünk első állásinterjúján lennénk, és vagy őszinteségi rohamot kapunk, vagy kényszeredetten próbálunk beszélgetést kezdeményezni. Higgyük el, nincs rá semmi szükség, hiszen nem azért állított meg bennünket, mert barátot keres az esti sörözéshez, hanem csak a munkáját végzi. Ha mindenképpen ránk tör a kérdezési kényszer, próbáljunk valami kevésbé intim, családjától, szeretteitől távolabb álló témakört megcélozni, és semmiképp ne várjuk el, hogy erre őszintén fog nekünk válaszolni.

3. A CSOMAGTARTÓBAN? MI LENNE?! FEGYVEREK ÉS FESTMÉNYEK!

Kell a móka, a jókedv és a kacagás, ráadásul a hétvégi focimeccs nézése közben is rém viccesen hangzik a sztori, de ne lepődjünk meg, ha az igazoltatás során ezen viccesnek szánt kijelentésünket valamiféle eljárás és teljes testüreg vizsgálat követi.

4. ALKOHOLISTÁNAK NÉZ?

Az alkoholisták tipikus kérdése. Attól, hogy a rendőr ellenőrzi az szervezetünkben lévő véralkohol szintet, még nem jelenti azt, előítélettel van irányunkban. Valószínűleg mindnyájunknak van egy szondafújós sztorija, ami önmagában is megérdemelne egy önálló blogbejegyzést.

5. ÉN? TELEFONÁLTAM? BIZTOS NEM! NÉZZE MEG A HÍVÁSLISTÁT!

Jó trükk, persze, hogy nem nézheti meg! Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az a picike kis telefon ott a fülünk mellett, hölgyeknek még a hajuk is rálóg… Ezek a romantikus elképzelések a „hogyan magyarázzuk ki magunkat a vezetés közbeni  telefonálásból”, de higgyük el, nem fog menni. Lézer nélkül is messziről látszik, ha valaki füléhez emelve a telefont vezet, ha pedig lézerkamera alatt követtük el a csínyt, akkor végképp nincs kegyelem.

6. NEM FOGYASZTOTTAM ALKOHOLT. MEGFÚJJAM A SZONDÁJÁT?

Javasoljuk tartózkodni a kompromittáló kérdésektől, kifejezésektől. Épp elég nyűg az az eljáró rendőrnek, hogy ismertesse az alkoholszonda helyes használatát, nem szükséges rontanunk a helyzetünkön, ha erre még köldökig dekoltáltan ráteszünk egy lapáttal. Azon azért elgondolkodtunk, vajon külön képzést kapnak- e a kollégák a „Helyezze a szájába, és ajkaival szorosan ölelje körül a műanyag csövet!” utasítás alkalmazására. Lehet, hogy ez vizsgatétel?

7. MAGA VILÁG ÉLETÉBEN RENDŐR AKART LENNI?

Nem… Első körben balerina, és csak aztán rendőr. Amikor ilyen típusú kérdéseket teszünk fel az okmányainkat éppen ellenőrző rendőrnek, merüljön fel bennünk a kérdés: mit kezdünk a válasszal? Kedves tőlünk, hogy érdeklődünk a biztosúr gyermekkori vágyairól, elképzeléseiről, de ez nem fogja meggyorsítani az ügymenetet, ráadásul simán totál idiótának néz minket, hiszen napjában millióan szegezhetik neki a hasonlóan magasröptű kérdéseket.

8. MAGUK ZSARUK TÉNYLEG MINDIG FÁNKOT ESZNEK?

Az amerikaiak fánkot, a németek párizsis zsömlét – legalábbis a kutyájuk -, a magyarok meg hagymás tojásrántottát kolbásszal. Tény, minden amerikai rendőrös filmben fánkot tömnek magukba a „fakabátok”, de ez már az amerikai rendőr-kultúra része. Hogy van-e valamilyen tipikus étkezési szokás a hazai rendőrállomány esetében az elfogyasztott vödörnyi kávén kívül, arra mi is nagyon kíváncsiak vagyunk.

9. JERRY LEE AZ AUTÓBAN MARADT?

Csak bízhatunk benne, hogy az eljáró rendőr ugyanazt a mozit nézte amit mi, és veszi a lapot. Ha nem, előfordulhat, hogy egész nap majd azon morfondírozik, fiatal kollégáját a sofőr miért „Dzserrilízte” le, vajon mit szívott amire ő nem jött rá, és honnan ismeri egyáltalán?

10. VERSENY?

Amikor megúszva az ellenőrzést megkönnyebbülten nyúlunk az iratainkért, nagyobb löketű adrenalinfröccs tolulhat a szívünkbe, kezünkbe, lábunkba és agyunkba, felélesztve játékos oldalunkat és a bennünk lakozó versenyszellemet. Nem szerencsés, ha ez még akkor materializálódik, amikor a rendőr a lehúzott ablakunk mellett áll, és főleg nem, ha közvetlenül neki szegezzük a kérdést.

FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

4a69247a06309eb67ba882ed0da417dd.png

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Jordan Andrews on Unsplash

logo_fekete.png

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én, és a Bereljautot.com írásbeli engedélyünk szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy jó fej vagy!