autocar

A NAGY KRESZ-KATASZTRÓFA

ÖT KATASZTROFÁLIS KÉRDÉS, AMIN ELHASALNÁNK A KRESZ VIZSGÁN

Gyerek fejjel a vezetés olyan misztikus dolognak tűnik. Táblák, nyilak, útburkolati jelek, lámpák, visszajelzők, pedálok, sebváltó, rendőri karjelzések. Sok olyan apró –vagy aprónak tűnő dolog-, aminek ismerete elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Az elmúlt néhány évben több olyan jogszabály is változott, amely a jogosítványszerzést nehezítette: a tanulóvezetőknek minimum 580 kilométert kell vezetniük ahhoz, hogy jelentkezhessenek a forgalmi vizsgára. A rutinvizsgán azonban már nem kell izgulniuk – a rutintudásról a forgalmi vizsgán kell számot adnia azoknak a szerencséseknek, akik sikeresen átvergődték magukat a KRESZ vizsgán. A több, mint 11 ezer (!) KRESZ kérdés között szörfözve kimazsoláztuk azokat, amin biztosan elhasalnánk, ha ismét vizsgáznunk kellene. (Személy szerint el is hasaltam.)

1. AMIKOR IZZIK A LEVEGŐ

Senki nem mondana nemet egy fülledt és izzó autós kalandra, bár arról szerencsére nem a KRESZ vizsgán kell számot adni. A kérdésben, amely szerint „Kell-e pótizzót tartani az autóban?” semmi fülledtség nincsen, a válasz azonban több szempontból is meglepő: a pótizzót nem kötelező tartozék, csupán ajánlott, hogy lapuljon egy a csomag vagy kesztyűtartóban.

2. MI AZ? NAGY, SÁRGA, ÉS ZAVARÓ, HA AZ ÚTON VAN?

Bizony, a villamos! A villamos a közlekedési piramis csúcsán helyezkedik el, többek között nem ad jobbkezet, A körforgalmat keresztező villamosnak pedig  elsőbbsége van a körforgalomban haladókkal szemben. Miskolcon és Szegeden találkozhatunk ilyen helyzettel!)

3. ÉS TE TUDOD, HOGY MELYIK A JOBB KEZED?

Alapvetően igen, a vizsgaszituációban azonban amikor az ember a nevét is csak segítséggel és puskázással tudja kinyögni, hirtelen a jobból bal lesz, a balból pedig jobb. A három pontot érő kérdések között dúskálhatunk az „Ön a kormánykerékkel megjelölt gépjárművet vezeti, hányadikként haladhat át a kereszteződésben?” kérdésekkel.

4. A HŐRE LASSULÓ JÁRMŰ

A lovaskocsival kapcsolatos kérdések is kimeríthetetlen bukási lehetőséget rejtenek magukban. Megelőzheti-e a mezőgazdasági jármű a lovaskocsit? A helyes válasz nem, állati erővel vont járművet csak gépjárművel szabad megelőzni, a mezőgazdasági vontató pedig lassú járműnek minősül a KRESZ szerint.

5. A MŰSZAKI MACERA

A humán beállítottságú embereknek a műszaki kérdések egyszerűen nehezek. Lehet-e tovább közlekedni, ha a generátor nem tölt? (Igen, de a hibát a lehető legrövidebb időn belül meg kell javítani, különben az akkumulátor kimerül.) Szabad-e katalizátoros gépkocsi motorját behúzatással (betolással) indítani? (Nem, mert a katalizátor károsodhat!)

A KRESZ vizsga a jogosítványszerzés első állomása, enélkül az ember a vezetőoldal közelébe sem mehet. Bár a B kategóriás vizsgán tizenegyezer kérdés közül 55 kérdéssel találkozunk, és az megszerezhető maximum 75 pontból 65 pontért kell hősiesen megküzdeni, hogy aztán remegő lábú mazsolaként SIKK-esen (sebesség, irányjelző, körbenéz, kézifék) hódítsuk meg az utakat a végtelenbe és tovább. Addig azonban mindenkire vár néhány KRESZ teszt.

Szerző: szelencetitkok.blogspot.com

Photo by Andrew Gook on Unsplash

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző és a Bereljautot.com írásbeli engedélye szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy jó fej vagy!