autocar

AUTÓBÉRLÉS KAUCIÓ NÉLKÜL? HÁT HOGYNE!

GONOSZ KAUCIÓ. KELL EZ NEKÜNK?

Autót alapvetően akkor bérlünk, amikor utaznánk de nincs mivel, a tömegközlekedést rühelljük, hiszen bírjuk a kényelmet, meg egyébként is rengeteg a csomag. Jöhet olyan munka, hirtelen feladat, költözködés, vagy akár a saját autó meghibásodása, aminek okán igénybe vesszük kis világunk ezen remek szolgáltatását. Több kérdés is felmerül az autóbérlés kapcsán, mind a jármű típusát, komfortfokozatát, kényelmi funkcióit, felszereltségét, méretét, árát illetően, mégis van egy érzékeny pontja az egész ügyletnek. Az a nyomorult kaució.

MINEK KELL AZ EGYÁLTALÁN?

A kérdés teljesen jogos. Miért is írja elő valaki – mondjuk egy autóbérlő cég – saját működési rendszerében azt, hogy ha bármilyen értékű dolgot, esetükben egy járművet, odaad egy betérő vadidegennek, akkor túl azon, hogy a bérlő kifizeti azt a sok-sok pénzt előre, ami a teljes bérlési időszakra vonatkozó napidíjat jelenti, ki kell még csengetni letétként egy rakás pénzt? Akár 50 – 200 000 Forintot is! Ez valóban felháborító! És vérlázító is. Nem igaz?

Hiszen ahelyett, hogy az autóbérlő cég örülne, hogy Béla befáradt hozzájuk, kapott egy kávét, néhány jó szót, jahh, meg egy több millió forintot érő, néhány éves, folyamatosan szervizelt, makulátlan, frissen takarított autót azért, hogy egy-két hétre biztonságban, kényelemben kirándultassa a családot oly módon, hogy sem az avulással, sem a fenntartási költségekkel, sem a biztosítási díjakkal ez idő alatt neki egyáltalán nem kell foglalkoznia, persze mindezt a „pár tízezer” forintos bérleti díjért, mit csinál az autóbérlő cég? Hát nem örül! Rohadékság! Egy nagy szemétség ez a kaució! Maga volt az antikrisztus, aki ezt az egészet kitalálta! Nem igaz? Hát micsoda kifordult világ ez?! Ahelyett, hogy ingyen odaadnák a több millió forintos autót Bélának! Kész őrület! Szegény Béla…

AKKOR MOST ELMONDJUK

Az autóbérlés során kialakított fizetési rendszer – melynek szerves része a fedezetként kötelezően fizetendő kaució – még ha sokszor úgy is tűnik -, nem mások bosszantására jött létre. Nem azért kéri azt az autóbérlő cég, hogy abból fizesse be a Főtáv csekket, vagy hogy amíg odavagyunk az autójukkal – melynek piaci értéke nyilván többszöröse annak az összegnek, amit náluk hagytunk fedezetként – a vasárnapi ebéd után a kollégák befáradjanak a kaszinóba, és az utolsó fillérig az egészet úgy ahogy van, feltegyék a piros húszasra, nem. Nem költi el azt a cég semmire. Az a pénz nem mozdul, ott van, és ott is marad egészen addig, míg a járművet vissza nem szolgáltattuk ugyanabban az állapotában, ahogyan azt mi átvettük. Épen, baleset-, sérülés-, és büntetés-mentesen, tisztán, csittin és fittin. Ebben az esetben a kaució teljes összege visszajár. És mindenki boldog.

HA VISZONT NEM ÍGY VAN

Abban az esetben, ha a bérautós túránkat nem sikerült úgy megugranunk, ahogy az tőlünk – vagy szegény Bélától – elvárható lett volna, úgy a kaució marad.  És bár tudjuk, hogy ez egy galádság és vigye el az ördög az ilyet, és égjen a gyehenna tüzén porrá, de valamiből a kárt – amit mondjuk mi okoztunk, vagy legalábbis a mi „pályafutásunk” alatt keletkezett (vagy szegény Béláé alatt) -, valakinek ki kell fizetnie. Hiszen ki kell javítani a sérülést, alkatrészt kell vásárolni, lakatost kell fizetni, kárpittisztítást kell végezni, kulcsot kell pótolni, vagy oda kell állni a hatóság elé, és be kell számolni, hogy miért és kinek nem sikerült észrevenni a kihelyezett tilosban parkolásra figyelmeztető táblát, vagy nyilatkozni arról, hová nyalódott a matrica.

HOGYAN KERÜLJÜK EL MINDEZT?

Nagyon egyszerű. Az alábbi szabályok betartásával könnyen elkerülhetjük, hogy a jármű leadásakor az autóbérlő cég visszatartsa a kaució egy részét, vagy akár a teljes összeget.

Ellenőrizzük a járművet!  – Amikor átvesszük az autót, mi magunk is nézzük át, milyen hibák, karcolások, esetleges sérülések találhatók kívül-belül, amit az autóbérlő cég átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzít. Ellenőrizzük a biztonsági felszerelések meglétét, a gumik minőségét, és minden olyan apró részletet fixáljunk akár fotót készítve róla, ami a jármű átvételi állapotát igazolja.

Teszteljük az elektronikát! – Kapcsoljuk fel a lámpákat, ellenőrizzük, helyesen működnek-e a visszajelző lámpák, a hűtés-fűtés, és egyeztessük, milyen üzemanyagot kell majd tankolnunk az autóba.

Ellenőrizzük a váltót! – Akár manuális, 5 vagy 6 sebességes a jármű, akár automata, átvételkor ellenőrizzük annak működését! Ha kérdésünk van, vagy esetleg úgy érezzük, nem tudjuk megfelelően kezelni a váltót, jelezzük az autóbérlő cég felé, és válasszunk számunkra kényelmesebb, könnyebben kezelhető típust.

Biztosítás, útdíjak – Már a foglalás során érdemes tisztázni, hogy a jármű bérleti díja tartalmazza-e a biztosítást, valamint az esetleges útdíjakat. A biztosítást – miután azt éves periódusra kötik a járművekre – általában tartalmazza a bérleti díj, az autópálya matricáról és az esetleges útdíjakról viszont legtöbbször magunknak kell gondoskodni. Érdemes egyeztetni, hogy esetleges sérülés, meghibásodás vagy baleset esetén kit kell értesíteni, és mi az eljárási folyamat.

Vezessünk óvatosan! – Attól, hogy az autó nem a mienk és csak időszakosan birtokoljuk, még ha fizettünk is érte, az nem a mi tulajdonunk. A saját autónkat is féltjük, óvjuk, miért tennénk ezt másképp máséval? Jó, ha tudjuk, hogy az autóért felelősséget vállalunk a bérlés megkezdésének pillanatától egészen a leadásig, így ami ez idő alatt történik, azért nekünk kell vállalni a felelősséget. Legyen az gyorshajtás, tilosban parkolás, vagy bármiféle büntetés, az autóbérlő cégnek joga van azt rajtunk érvényesíteni és behajtani.

Üzemanyag – Társaságtól függ, hogy teli, vagy üres tankkal adja át az autót használatra. Tisztázzuk az elején, hogyan kérik azt vissza, bár a hazai gyakorlat az, hogy üres tankkal adják át, így visszavételkor sem kérdés, hogy megtankolta-e a bérlő, vagy „Jajj, boccs, azt elfelejtettem, de majd holnap behozom”… Külföldön még dívik a tele tankos átadás-átvétel, illetve azoknál az autóbérlő cégeknél, ahol van éjszakai leadás. Ha valaki esetleg itt is a nagy sietségben „véletlenül” elfelejti megtankolni a járművet, mielőtt leadja azt, semmi gond, a bérbeadó cég már vonja is az összeget a fedezetként megadott bankkártyánkról. Szégyelljék magukat, rongy banda! Nem igaz?

Tiszta jármű – Az autóbérlő cégek a járműveket tiszta állapotban adják át a bérlők részére, és igazán nem is kérnek mást, csak hogy legalább nagyjából abban az állapotban is kapják vissza. Nem is olyan nagy kérés ez, ugye? A tiszta autóba jó beleülni, az illata is csábító, de nem azért tették ezt meg értünk, hogy Hiroshimat megszégyenítő atomtámadást hajtsunk végre a milliós járművön, csak azért, mert az nem a mienk. A cégek természetesen nem azt kérik, hogy csilli-villi-maxi-vaxi állapotban kapják vissza az autóikat, hiszen a használatból eredő elkoszolódás benne van a pakliban. Az viszont nincs, hogy akár egy terep rally után, spaklival kelljen a rászáradt méteres sarat levakarni a dukkóról, vagy hogy sültkrumpli darabokat kelljen szemöldökcsipesszel eltávolítani a szellőzőből.

Letét, fedezet, kaució. Hívhatjuk bárhogyan. Értünk van. A bérlőért, a bérbeadóért, egymásért. Az autóbérlés választás, egy lehetőség, meghatározott szabályrendszer alapján. Segítséget nyújt azoknak, akik a kényelmet és a biztonságot választják, vagy olyan helyzetbe kerülnek, amit a bérlés átmeneti megoldásként tökéletesen biztosít számukra. Valaki más vagyonát kapják ismeretlenként használatra, a vagyontárgy értékének töredékéért. Az autóbérlő cég pedig szeretné azt legalább egy kicsit biztonságban tudni. Az a rongy.

FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

4a69247a06309eb67ba882ed0da417dd.png

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Moses Vega on Unsplash

logo_fekete.png

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én, és a Bereljautot.com írásbeli engedélyünk szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy jófej vagy!