autocar

CSÚSZÓS LETT A PÁLYA? 5 TÉLI AUTÓS TIPP!

JÉGTELEN TIPPEK A FAGYOS TÉLI NAPOKRA

A durva téli behavazódásoknak úgy néz ki, lőttek szeretett hazánkban még akkor is, ha olykor-olykor a meglepetés erejével egyszer csak nyakunkba robban a havas égbolt, és csillámló hópihék zúdulnak ránk egy kerek napig. Vagy talán kettőig. A téli vezetéssel kapcsolatban ilyenkor ömlenek a tippek és a trükkök, de vajon milyen hasznos felszereléssel készüljünk fel már késő ősszel, ami egészen tavaszig végigkísérheti autós kalandjainkat, és gyorssegélyként menthet meg bennünket az alkalmi armageddontól?

1. JÉGOLDÓ

Banálisnak tűnhet, hiszen egy flakon jégoldó nagyjából minden gyakorlott sofőrnek pihen a kesztyűtartójában. Az eb sírja viszont pontosan itt domborodik, hiszen ha befagyott az ajtó, jó kérdés, hogy hogyan jutunk el a kesztyűtartóig? Sehogy. Vagy megvárjuk az olvadást, ami nyilván nem opció, vagy pedig tartunk egy flakkonnal otthon, amivel télidőben könnyen körbefújjuk a vasat.

2. NÉHÁNY PÁR ZOKNI

Különböző problémákra jelenthet zseniális megoldást egy-két pár zokni az autóban . Tény, hogy az összes borzasztó bénán néz ki, eredményességüket tekintve viszont verhetetlenek, ráadásul néhány pár zokni nemhogy kis helyen elfér, de még olcsó is. A zoknit ugyanis felhúzhatjuk a szélvédő lapátra, így a gumi nem fagy rá a szélvédőre, helyettesítve ezzel a kis hungarocell kockákat, amiket a vérbeli profik kézzel-bicskával faragtak méretre. Azt nem állítjuk, hogy a zokni ennél jobban mutat, de legalább többfunkciós.

Továbbmegyünk. Egy vastagabb zokni igazi szuper erőt jelenthet télidőben, ha a havas-jeges úton be kell tolnunk az autót. Egyetlen mozdulattal kívülről a cipőnkre húzva ugyanis pompásan megtapad a havon, és már tolhatjuk is a verdát.

3. PÁRNAHUZAT ÉS TÖRÜLKÖZŐ

Volt, aki a zokni helyett a párnahuzatot gondolta cipőjére húzva megbirkózni a jeges iszonyattal – sötétben úgysem látszik alapon -, de a párnahuzat anyaga és mérete miatt ez azért veszélyes lehet. És lássuk be, nem is annyira trendi. Arra viszont a törülközővel kart-karba öltve már remek megoldást jelentenek, hogy a havon-jégen kipörgő kerék alá tegyük, aminek segítségével könnyebben elindul a járgány. A mutatványt megkönnyíti, ha egy kicsi lapáttal vagy ásóval a kerekek elől eltávolítjuk a havat, hogy könnyebben elkapja a textilt.

4. PLASZTIK KÁRTYA ÉS A KONYHAI KISZEDŐ LAPÁT

Attól, hogy alternatív megoldás, még működik. A szélvédőre fagyott jeget egy használaton kívüli, lejárt bankkártyával – vagy bármilyen egyéb plasztik kártyával simán levakarhatjuk. Haladók a tükörtojás alól kirántott lapáttal is próbálkozhatnak, ami nyeles voltából fakadóan kényelmesebb hadműveletet biztos, ugyanis egyrészt így nem fagy le a kezünk, másrészt nem kell a jéggel borított motorháztetőn hason végig fekve parádéznunk.

5. ECET – TOTÁL „DO IT YOURSELF”!

Ha már otthon minden vízkövet lemarattunk az ecet-víz szuper bio puceva-kombójával, irány az autó! A spricnibe tegyünk három rész ecetet és egy rész vizet, majd fújjuk a szélvédőre. Szeretjük ezt a megoldást, mert teljesen vegyszermentes, és a lencsefőzelék mellől gyakorlatilag könnyen magunkkal is vihetjük. Az arányokra az ecet maró hatása miatt viszont vigyázni kell, és a flakont is érdemes egy figyelmeztető címkével ellátni, nehogy a spájzban arra markoljunk rá vasaláskor.

 

FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

bereljautot

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bereljautotcom/

Instagram: https://www.instagram.com/bereljautot/

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Easton Oliver on Unsplash

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én, és a Bereljautot.com írásbeli engedélyünk szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy jó fej vagy!