autocar

ÍGY UTAZD ÁT EURÓPÁT AUTÓVAL!

KISOKOS, HOGYAN LÁSS VILÁGOT AUTÓVAL

Hogy milyen főbb szempontokat érdemes figyelembe venni, ha autóval tervezzük a nyaralást, arról már beszéltünk korábban. Ha viszont hosszabb útra készülünk, és nyakunkba véve a világot úgy döntünk, négy keréken hódítjuk meg az utakat, érdemes az alábbi listát végigfutva átgondolni, mi-mindenre készüljünk fel. Apró dolgok, mégis hasznosak lehetnek a hosszú út alatt.

VÁLASSZ AUTÓT!

A kényelmet és praktikusságot figyelembe véve válasszunk olyan járművet, amit könnyű vezetni, elférnek benne a csomagok – és akár mi magunk is -, ha úgy döntünk, hogy szálloda helyett az autót választjuk átmeneti otthonunkként. Erre a célra az egyterű járművek, mint akár egy 7 személyes Renault Espace, vagy egy 9 személyes Renault Trafic tökéletesen megfelelnek. Automata váltós, dízel, klímával felszerelt, és bőven van benne hely mindenkinek. Fontos, hogy az autó megfelelően szervizelt legyen, fékek, gumik, fényszórók működjenek, és hogy mindig legyen a csomagtartóban elemlámpa, na meg egy külön palackban víz.

PAKOLJ OKOSAN!

Legyen akár két nap vagy két hét, amikor előkerül a bőrönd, ihletet kapunk, és a családi ezüstöt is bepakoljuk. Nem kell. Próbáljunk a legszükségesebbekre fókuszálni. Inkább csomagoljunk el kisebb kiszerelésű mosószert és öblítőt, mint hogy a fél gardróbot a hátunkra vegyük. Európa-szerte találunk már mosodákat, ami nem csak kávézóval van összekötve, de ingyen wifit is biztosítanak. Ezeket is érdemes felenni a listánkra.

Ami viszont hasznos lehet, az a szivargyújtóról működő telefontöltő, egy elemlámpa olvasáshoz, nyakpárna, pokróc, és egy hálózsák. A sportboltokban elérhető gyorsan száradó törölköző – sőt már papucs is -, ami vékony, szuper nedvszívó és kis helyen is elfér. Ha éttermek helyett inkább a szabadtéri tápanyagbevitelt választanánk, vigyünk magunkkal műanyag tányért és evőeszköz-szettet. Szintén kis helyen elfér, súlya pedig szinte semmi. Ha romantikáznánk is, a dugóhúzót semmiképp ne hagyjuk otthon, de apánk kombi-bicskakészlete is tökéletes útitársunk lehet.

Egy hátizsák mindig jól jön, amit be tudunk vetni, ha elhagyjuk az autót és kirándulunk valamerre. Egy könnyű vizes palack, az irataink, pénztárcánk, egy könnyű laptop, és egy melegebb pullóver, baseball sapka vagy esőkabát pont belefér, ami a hátunkra csapva szabad mozgást biztosít.

KÉSZÍTS ÚTITERVET!

Mielőtt útnak indulnánk, készítsünk útitervet! Ha mást nem is, de a fizetendő útdíjakat, a benzinkutakat (azok nyitva tartását), bank automatákat, egy-egy autószerelő műhely címét és telefonszámát érdemes összegyűjteni és papírra felírni, hogy akkor is kéznél legyen, ha akadozik az internet kapcsolat. Az előfizetésünkhöz tartozó telefon-, és roaming lehetőségeket is érdemes ellenőrizni, bár a legtöbb európai országban már van lehetőség mobiltelefon kártyát és internetet vásárolni.

Országonként eltérő szabályozások vonatkozhatnak az utakon közlekedőkre – mind a díjakat, mind az esetleges vízumot illetően-, amivel érdemes már indulás előtt tisztában lenni, és ennek megfelelően felkészülni. Az útlevelet sem szabad otthon hagyni – hiába van Európára érvényes személyi igazolványunk – inkább biztosítsuk be magunkat, mint hogy véletlenül tévútra keveredve gond legyen a határátkelésnél.

KERESS SZÁLLÁSHELYET!

Ha kicsit elhagynánk a komfortzónánkat és úgy döntenénk, kipróbáljuk a „hálókocsis” megoldást, csekkoljuk le időben, hol lehet alvás céljából parkolni a járművel. Mielőtt még reggel egy tréler tetején ébrednénk, győződjünk meg róla, hogy az alvásra kiválasztott pihenőhelyet valóban alvásra használják-e, és a közterület is engedélyezi. A biztonságot szem előtt tartva célszerű lámpa alá, vagy annak közelébe parkolni. A legtutibb, ha mozgásérzékelős lámpához van szerencsénk, és felkapcsolódik, ha valaki megközelíti az autónkat. Volt már, aki a templomot is ajánlotta, mint szuper biztonságos parkolóhely, de az vagy insomniában szenvedett, vagy süket volt.

Remek kempingeket lehet találni már Európa-szerte, ahol nem csak autónk van biztonságban, de fürödni, enni, és akár még egy kicsit mulatni is tudunk. Ezeket a helyeket is fel lehet már keresni interneten, sőt, helyet is lehet már foglalni magunknak előre.

Nagyon hasznos információ az autóban való alváshoz: lehetőleg vízszintes helyen próbáljunk megállni, de ha ez hegyes-völgyes környezetben lehetetlen, feltétlenül figyeljünk rá, hogy a lábunk lent legyen, a fejünk pedig fent, mielőtt az összes vér reggelre az agyunkba tolulna.

BIZTOSÍTSD A FÜRDI-BÜRDIT

Az út menti mosdók, toalettek sok-sok kívánni valót hagynak maguk után, ebben valószínűleg egyetértünk. Ha viszont menni kell, akkor menni kell, amire nedves törlővel, toalett papírral, kisméretű törölközővel és higiénés zselével fel tudunk készülni. Ha van rá lehetőségünk, ezt is előre meg tudjuk tervezni. Na nem azt, hogy mikor jön ránk a szapora, de utazásunk során több olyan programban is részt vehetünk, aminek során a tisztálkodást is meg tudjuk oldani. Ilyen az uszoda, a fitness terem, és a kempingek területe.

ENNI KELL!

Autós utazáskor nehéz az étrendben tartani akárcsak a sarokpontokat is, de nem lehetetlen. Ásványvízzel, vizes palackkal mindenképpen készüljünk fel, a csapvíz a legtöbb európai országban iható. Valamennyi ételt, amit az autóban is eláll, itthonról is vihetünk: konzervet, magokat, egyes gyümölcsféléket, némi zöldséget. Felesleges sok mindent bepakolni, hiszen úton-útfélen lesz lehetőségünk akár étteremben, akár szupermarketben vásárolni, amit aztán a komótosan elnyammoghatunk. Ha kávéznánk, már arra is vannak klassz úti kütyük, de be is ülhetünk valahová, ahol a mosdót is meglátogathatjuk és a wifi is ingyenes.

KICSIT AZÉRT SPÓROLJ IS!

Előre megtervezve az utat egy halom pénzt megspórolunk, hiszen a belépőjegyeket, autópálya díjakat (itt-ott) előre meg tudjuk vásárolni. Ettől függetlenül fontos, hogy legyen nálunk készpénz és bankkártya egyaránt – utóbbiból jó, ha legalább kettő is van, ha az egyiket valamiért nem fogadja el a rendszer. A legtöbb plusz kiadás általában az autóval kapcsolatban merül fel: defektet kapunk, elromlik a klíma, elhagyjuk a kulcsot, nem indul az autó, stb. Ezt mind kikerülhetjük, ha utazásunkhoz nem a saját járgányunkat használjuk, hanem bérelünk egyet. Nem csak azért, mert így választhatunk a sajátunknál nagyobbat, komfortosabbat, de az összes felmerülő költség (biztosítás, menet közbeni meghibásodás, stb.) az autóbérlő céget terheli. A kedvenc érvünk viszont mégis mindig az a bérlés mellett – természetesen ezt cége válogatja -, hogy ha bármi baj történik az autóval, értünk jönnek, és hoznak egy másik autót, hogy gondtalanul folytathassuk utunkat.

Szóval? Neked mi lesz a következő célállomás?

 HA UTAZÁSHOZ AUTÓT BÉRELNÉL, NÉZD MEG JÁRMŰVEINKET ITT!

bereljautot

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Conner Murphy on Unsplash

eatmovesmile

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én, és a Bereljautot.com írásbeli engedélyünk szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy jófej vagy!