autocar

3 AUTÓS TIPP, AMI MEGMENTHETI AZ ÉLETED!

A LEGVESZÉLYESEBB AUTÓS HELYZETEK

A Nap első sugarai előcsalogatják a kirándulókat és vele együtt a garázsban téli álmot alvó járműveket. A jó idő beálltával a forgalom is megnő az utakon, és ahogy a hétvégi forgalomban át-átnézünk a mellettünk haladó, telekre – vagy mit tudjuk mi, hova – igyekvő autókba, az utazók legkülönbözőbb pozitúráit elnézve olykor az ütő is megáll bennünk. De hát mit nézegetünk mi bármerre is ahelyett, hogy az útra szegeznénk csillogó tekintetünket – tesszük fel teljesen jogosan a kérdést -, felelős sofőrként és autós vállalkozásként úgy érezzük, muszáj egy kicsit erről is beszélnünk.

1. TALPAK A MŰSZERFALON

Hogy most van-e rajta cipő vagy sem, az gyakorlatilag mindegy is. Maga a pozitúra, ahogy egy hosszabb út során az anyósülésen ülve felrakjuk a lábunkat a velünk szemben lévő műszerfalra, kétségtelenül kényelmes, de vajon belegondoltunk már valaha, hogy egy esetleges ütközésnél mennyire veszélyes lehet ez? Még nem? Akkor segítünk. A talpunk ebben a helyzetben nagyjából a légzsák magasságában pihen, ami azt jelenti, hogy az ütközés során kinyíló légzsák a lábunkat, vagyis a térdünket iszonyatos erővel pontosan a szemünkbe nyomja. Hogy mi történik akkor, ha az autó fapados és nincs benne légzsák? Sok jóra ne számítsunk. Nagyjából ugyanez.

2. A HÁTSÓ KÖZÉPSŐ ÜLÉS

Hidegrázást kapunk, amikor azt látjuk, hogy az autó hátsó ülésén utazó egyszer csak bekúszik középre, és a két első ülést megmarkolva előre hajol, hogy ebben a pozícióban jobban érvényesíthesse varázslatos személyiségét, szórakoztasson bennünket, vagy hallja a mi hangunkat és ily módon vegyen részt a társalgásban. Kutatások és különböző tesztek igazolják, hogy az autó legveszélyesebb része a hátsó középső ülés, mert egyrészt nincs előttünk semmi, ami megvédene minket a becsapódástól, másrészt a legtöbb járműben ehhez az üléshez kétpontos biztonsági öv tartozik, ami sokkal alacsonyabb védelmet nyújt a hárompontos biztonsági övekhez képest.

Tudjuk vagy sem, az autó legbiztonságosabb ülése az anyósülés mögött található. Így van, nem véletlen, hogy a hírességek, méltóságok mindig a jobb hátsó ülésen foglalnak helyet. Az Oscar-díj átadást elnézve azt is gondolhatnánk, hogy a vörös szőnyeg miatt van az egész hercehurca, de bármennyire is romantikus az elképzelés, ez sajnos nem így van. Sokkal többet nyom a latba az utasok biztonsága, ezért – ahogy mi gondoljuk –, talán a vörös szőnyeget igazították az autók jobb hátsó ajtajához. Vagy még csak azt sem?

3. KOTORÁSZÁS A KESZTYŰTARTÓBAN

Bármilyen tevékenység, ami vezetés közben elvonja az útról a figyelmünket, akár végzetes is lehet. Bizonyára sokan láttuk már, hogy átnézve a mellettünk haladó autóba nem látjuk a sofőrt, mert lentről felvesz valamit, keres, kutat, pedál alól kiszed, vagy éppen az ajtó és az ülés közé beesett rágógumit vakarja. Csináljon is bármit, nem az útra figyel.

Tudjuk, ismerjük, tapasztaltuk, hogy „csak előveszem a CD-t”, vagy „csak bedugom a szivargyújtós töltőt”, illetve „csak hátranyúlok a napszemüvegért a táskába”, ami nyilvánvalóan mind-mind egy „csak”, de ha helyzet van, mert kiugrik elénk az útra valami, hirtelen befékeznek előttünk, valaki sávot vált és nem lát minket a holttérben, az is csupán egy „csak”.  Indulás előtt érdemes mindent a kezünk ügyébe tenni, elővenni, bekészíteni, megpucolni, behangolni, töltőre csatlakoztatni, ha pedig utasunk is van, inkább rábízni a kotorászós feladatok ellátását.

 

FELKÉSZÜLTÉL? AUTÓT BÉRELNÉL?

NÉZD MEG A BERELJAUTOT.COM JÁRMŰVEIT ITT!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bereljautotcom/

Instagram: https://www.instagram.com/bereljautot/

bereljautot

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by melissa mjoen on Unsplash